Versenyprogram

A 61. Országos Független Film Fesztivál részletes versenyprogramja.

 

október 2. péntek - 13:00

 

Információs vetítés:

Népművelő a felvevőgéppel Buglya Sándor 61 perc

„Hasznos eszköz a filmfelvevő kamera a népművelő kezében. A népművelés minden hangszerén játszom, a közművelődés minden szférájában megfordultam már…” – mondja magáról Kiss István kultúrház igazgató. Két évtizedes barátság krónikája a film, miközben a világ is nagyot fordult.

 

 

 

ELSŐ VERSENY BLOKK

október 2. péntek - 14:15

 

Tolvaj randi Szabó Attila 52 perc

Két jó barát (Dezső és Jenő) kalandját mutatja be, ahogy ellopnak egy sörszállító autót. A sors úgy hozza, hogy közben összefutnak egy szélhámos nővel (Franciska), aki mellesleg megtetszik egyiküknek. Vajon mennyre fogja tudni felborítani kettőjük tervét? Bár a történet kitalált, de bármelyikünkkel megtörténhet.

▒▓█ ► Ajánló lejátszása █▓▒

 

 

Karmák – Józan Babák Bíró Bori, Soós Csaba, Gelencsér Ákos, Czeglédi Attila, Berkei Éva, Tóth Bálint 12 perc

Magyarországon nincs olyan egészségügyi- és szociális szolgáltatás, amely arra szakosodott, hogy gyermekvárás közben vagy szülés utáni szerhasználó nőkkel foglalkozik. Nincs tananyag, nincs protokoll, nincsenek ilyen közösségek. Ugyanakkor Magyarországon évente százas nagyságrendű problémás kábítószer-használó nő lesz várandós, nem-problémás kábítószer-használat pedig legalább ezres nagyságrendű várandós nővel fordul elő. A Józan Babák az egyedüli olyan klub, amely ezeknek a nőknek ellátást nyújt. Ide bárki, bármikor betoppanhat és segítséget kérhet…

▒▓█ ► Ajánló lejátszása █▓▒

Raj Tormási Patrik 4 perc

Támadás ér egy frissen verbuvált katonai egységet.

 

 

 

 

 

Ez volt a sorsom László Gábor 26 perc

Kápolnapuszta, az elnéptelenedett sváb szellemfalu, melynek teljes férfi lakosságát kiírtotta a bevonuló szovjet hadsereg. A túlélők nagy részét a háború után származásuk miatt kitelepítették. Az itthon maradottaknak egészen a közelmúltig tilos volt a megemlékezés.

 

 

A királylány HYPE stáb 6 perc

Vajon mi történne, a tündérmesékből jól ismert, szőke herceget váró, agyonféltett, naiv királylányokkal, ha belecsöppennének a való világba?

 

 

 

 

Nem tudhatom Szirmai Márton 5 perc

Neked mi jut eszedbe arról, hogy "Itthon vagyok." A Radnóti Hétszer című szkeccsfilm részeként született etűdben civil szervezetek képviselői és más civilek üzennek Radnóti Miklósnak, a Nem tudhatom című versének fent idézett mondatára.

 

 

Sült kacsa Karácsony Péter 17 perc

Norbert új dolgokat szeretne kipróbálni.

 

 

 

 

 

 

MÁSODIK VERSENY BLOKK

október 2. péntek - 16:30

 

Levél Istenhez Topolánszky Tamás, Sümeghy Claudia, Vicze Csaba 30 perc

Aladár, a fiatal földműves feleségével és két gyermekével nagy szegénységben él a falutól távol eső tanyájukon. Életének legszárazabb nyara végveszélybe sodorja életüket. A gyilkos aszály és a legnagyobb nélkülözés helyzeteiben is állhatatos, gyermeki imádságokkal fordul Isten felé. Végső elkeseredésében egy nap olyan esőt kér az Úrtól, „amilyet még nem látott a világ”. Aladár kívánsága teljesül, de Isten útjai kifürkészhetetlenek...

 

A vastagbőrű mimóza Barna Sámuel 2 perc

Trailer Nádasdy Ádám: A vastagbőrű mimóza című tárcakötetéhez.

 

 

 

 

Dr. Lala Halász Glória 58 perc

Balogh László, azaz Dr. Lala bohócdoktor, aki az elmúlt másfél évtizedben közel százezer beteg arcára varázsolt mosolyt. Egy ország ismerte és szerette őt egy harminc évvel ezelőtti sikeres televíziós műsornak, a Cigánykeréknek köszönhetően, amelyet hátrahagyott a cirkusz kedvéért. Végül mindent újrakezdett, és a bohócdoktori pályán kötött ki.

 

 

Bath - An American urban legend Topolánszky Tamás, Sümeghy Claudia, Vicze Csaba 8 perc

Az egész napos költözködés után Travis Eagen már csak arra vágyik, hogy egy forró habfürdőt vegyen új házában. Sejtelme sincs, hogy mindeközben lába kél féltve őrzött dísztárgyainak.

 

 

 

Az Elmenetel Tóth Barnabás 12 perc

Az emberiség utolsó 10 perce.

 

 

 

 

 

STIIX Andristyák Marcell 7 perc

STIIX egy erősen a látványra támaszkodó pszichedelikus neo-noir néma mozgókép. Egy egyszemélyes mini eposz melynek hőse az antik szereplők által uralt modern alvilág mélyén találja meg vélt vagy valós vágyai pillanatnyi beteljesülésének szétfoszlását.

▒▓█ ► Ajánló lejátszása █▓▒

 

 

Cyclemehome - Transsylvania Klára Levente, Pálla Máté 29 perc

Egy Erdély természetvilágát bemutató természetfilm teljesen új irányt vesz fel, amikor a stáb egy furcsa kerékpáros csapatra lesz figyelmes. A kétkerekű vándorok nyomába eredve Erdély egészen új arca tárul a nézők elé, ahogy egyre közelednek a végső céljuk felé, mely nem más, mint a Transzfogarasi út meghódítása.

▒▓█ ► Ajánló lejátszása █▓▒

 

 

Öt női arc Barna Sámuel 6 perc

Milyen jó mások arcait nézni a buszon és találgatni, hogy épp miről gondolkoznak!

 

 

 

 

 

 

október 3. szombat - 13:00

 

Információs vetítés:

East Punk Memories Lucile Chaufour, Hadzsi Imre 80 perc

Lucile Chaufour a nyolcvanas évek közepén az engedély nélküli filmkészítést tiltó hazai szabályozással dacolva magyar punkok egy csoportjáról, illetve a punkok kommunista elnyomás alatti életéről forgatott Super8 kamerájával. Több mint húsz évvel később több alkalommal is visszatért Budapestre, hogy ugyanazokat a személyeket olyan dolgokról kérdezze, hogy milyen voltpunknak lenni a nyolcvanas évek Magyarországán, mit jelentett a punk akkor és miben változott azóta,illetve hogyan értékelik a rendszerváltást. Ez az, amiért annyit küzdöttek?

 

 

 

 

HARMADIK VERSENY BLOKK

október 3. szombat - 14:30

 

A telep Csoma Sándor 28 perc

A történet egy sötét lakótelepen játszódik, ahol különös dolgok történnek. Mindenkinek vaj van a fején, senki sem ártatlan. Egyedül egy kislány veszi a bátorságot, hogy felvegye a harcot a gonosz erőkkel.

 

 

 

A Zene mindenkié Oláh Lehel, Brenner Péter 8 perc

A Művészetek Palotája "Falupest" elnevezésű eseménye kapcsán kiírt rövidfilm-pályázatra készült, és azt megnyerő zenés etűd a pályázat tematikájának megfelelően a falusi és városi kultúra találkozását vizsgálja budapesti szemszögből, utcazenészek kitüntető közreműködésével.

 

 

Roadlovers Andristyák Marcell 3 perc

A Roadlovers egy rövid vizuális meditáció az életünk alatt megtett és még ránk váró útról, az útitársakról és az út végéről, már ha van neki.

 

 

 

 

A szendiszűcs Boros Ferenc, Horváth Zoltán 31 perc

Szendiszűcs István 60 éves szombathelyi képzőművész, keramikus, festő, grafikus és legfőképpen fotográfus. Öt évvel ezelőtt emigrált a parkerdei „Hordóország” egyik kis sufnijába, így pontosan tudja, milyen a nyári hőség, a téli hideg, az éjszakai csend, az élénk színekkel kifestett magány. Étel nem mindig jut az asztalra. Hosszú távra nem tud tervezni, egyetlen célja, hogy eddig elkészült műveiből készítsen egy életmű kiállítást.

 

Út a boldogsághoz Bunda Balázs 5 perc

E történet főhősének, G-nek élete legszebb napját követhetük nyomon, miközben végigjárja élete szép és fontos állomásait.

 

 

 

 

Kiss me hard Barta Árpád, Csató Zsófia 9 perc

A film egy csók történetét dolgozza fel.

 

 

 

 

 

Fekete Kecske Karácsony Péter 36 perc

Amikor a középső királyfi megkezdi utazását…

 

 

 

 

 

NEGYEDIK VERSENY BLOKK

október 3. szombat - 16:45

 

Szuper Kőrösi Máté, Szalai Márk 17 perc

SZ egy kopottas erejű, kiégett szuperhős. Hősi múltjára csupán színes kosztümje emlékezteti. Egyetlen rajongója egy különc kissrác, aki a hétköznapi sivárság elől SZ dicső hőstetteit elmesélő képregényekbe menekül.

 

 

 

It's a long way Pörös Izabella 10 perc

Mikor a lelked minden álma összetörik, az egyetlen választás, ami hatalmadban áll, az életed. Ritka alkalom, ha választhatsz, a lelked melyik teljességből kér.

 

▒▓█ ► Ajánló lejátszása █▓▒

 

 

A gyilkos őzike Arany Gold Zoltán 7 perc

Lélegzetelállító képi világ, lebilincselő dramaturgia, fikciós mozzanatok a lencsevégen. Mit gondol a porcelánőz? Eredeti, valós helyszíneken készült felvételek, korábban sosem látott jelenetek.

 

 

 

Karmák – Színész Bob Kinter Alexandra, Soós Csaba, Gelencsér Ákos, Czeglédi Attila, Berkei Éva, Tóth Bálint 13 perc

Önmagát "hasznos művésznek látja", aki nem vágyik mindenképp színpadra, de örömmel tölti el, ha diákjai ki mernek állni magukért. Horváth Kristóf ugyanabban a budapesti kerületben született, ahol most is él... a nyolcadikban.Munkája elsősorban ide kötődik- azokat a hátrányos helyzetű, elsősorban roma fiatalokat segíti, akik"tehetsége nagyobb, mint a lehetőségeik száma". Olyannyira osztja Francis Bacon véleményét, miszerint "a tudás hatalom", hogy a Roma Oktatási Alappal programot dolgozott ki, amivel tizenéves roma fiatalokat serkent tanulásra. Hasonlóan, ahogy a Karavánban is teszi. Ahogy mondja milíciát épít- olyan művelt, értő, roma gyerekeket nevel, akik majd drámapedagógusok, önmagukban hívő, egészséges tudatos emberek lesznek, s " jó értelemben véve leterrorizálják az országot"- terjesztve azt a tudást, aminek Ő most csak a magjait ülteti el.

 

Váróterem Bán Attila 8 perc

Egy turista a barátnőjét várja a pályaudvaron. A lány késik. A srác telefonálni próbál, de ez nem olyan egyszerű. Abszurd korkép 8 percben.

 

 

 

 

Levelek anyámtól Dér Asia 11 perc

Egy fiatal, terhes lány naplót ír. A gyerekéhez, magához, távoli családtagokhoz beszél. Félelem, kétség és nyugalom váltakozik. Az anya és a külső világ hangja egyre erősebben szűrődik be a magzat elszigetelt valóságába. Hogy működik ez a titokzatos kapcsolat anya és magzat között? Mennyit ért meg a gyerek ebben a korai állapotban?

 

Polaroidok Lichter Péter 14 perc

510 Egy álmos reggelen Eduardo Kac biológus professzor keresztezte saját DNS-ét a petúniákéval.

 

 

 

 

Ricsi Hörcher Gábor, Becsey Kristóf, Nagy V. Gergő, Steinbach Richárd 16 perc

Egy fiatal srácnak barátai búcsúbulit rendeznek, mielőtt Olaszországba indul. Az útra édesanyja pakol helyette.

▒▓█ ► Ajánló lejátszása █▓▒

 

 

 

 

Kép a Képben Hajnóczy Árpád 12 perc

Animáció 4 kontinens 54 országának 70 helyszínéről, 70 szereplővel. Utazás a térben és időben 70 baráttal és ismerőssel.

 

 

 

 

Ól Hermán Árpád 11 perc

A lecsúszott Endre böllérként próbál pénzt keresni. Az a reggel, amelyen egy idős paraszt bácsi kéri fel jószágának leölésére, alaposan felforgatja életét.

 

 

 

 

Izland Mozgásban Jurkovics Milán 33 perc

Tűz a jég alatt, fekete sivatag, bankterminállal kolduló hajléktalan, üvegházi banán, vikingek. Különös felsorolás, még különösebb, hogy ezek a szavak együtt mutatják be Izland valódi arcát. Három barát, három hét alatt Izlandon élő magyarok segítségével fedezi fel a szigetországot, hogy megismerjék milyen az igazi tundra, hogy milyen Izland, hogy milyen Izland... mozgásban

▒▓█ ► Ajánló lejátszása █▓▒

 

 

Felülvizsgálat Bozzay Balázs, Gajdics Dávid 13 perc

Van egy férfi. Különböző helyzetekben elalszik.

 

 

 

 

SKIZM Andristyák Marcell 5 perc

SKIZM egy kísérleti táncfilm, melynek központi témája az emberi elmében lejátszódó folyamatok érzelmek és változások természetének, ritmusának és lehetőségeinek kutatása.

▒▓█ ► Ajánló lejátszása █▓▒

 

 

 

Volvo Rush TurboMetal 12 perc

Történet egy fiatal srácról, aki tehetséges önjelölt autóversenyző - de nem a megszokott keretek között. Utcai párbajok gyakori győztese. Ezt azonban nem mindenki nézi jó szemmel…

▒▓█ ► Ajánló lejátszása █▓▒

 

 

Vihar Kocsis Alexandra, Kőszegi Tamás 3 perc

Mese arról a napról, amikor a vihar istennője elvesztette szélkavaró szárnyas cipőjét és villámgerjesztő orrszarvúját.

 

 

 

 

Szikigyakor, Végső utca Karácsony Péter 25 perc

Portréfilm Dunkel Nepomuk Norbert, zeneszerző és filozófussal.