);

68. Országos Függetlenfilm Fesztivál és Konferencia

A MAFSZ 2023. október 5-8-ig rendezi meg a 68. Országos Függetlenfilm Fesztivált és Konferenciát Balatonbogláron.

Pénteken és szombaton függetlenfilmes versenyprogrammal, szemináriumokkal és konzultációkkal várjuk az alkotókat és az érdeklődőket.

Támogatók:

A rendezvény fő támogatói a Nemzeti Filmintézet, a Magyar Művészeti Akadémia és Balatonboglár Város Önkormányzata.

Helyszín:

Babel Camp
8630 Balatonboglár, Szabadság utca 28.

TERVEZETT PROGRAM

2023. október 5. csütörtök

18:00 – 40 éves a Közgáz Vizuális Brigád – rövidfilmek 200 percben
20:00 – Fesztiválnyitó beszélgetős, zenés est

2023. október 6. péntek

13:00 – 14:40 Versenyprogram – I. blokk
15:00 – 16:40 Versenyprogram – II. blokk
17:00 – 18:40 Versenyprogram – III. blokk
20:00 – 22:00 – Konzultáció a zsűrivel

2023. október 7. szombat

13:00 – 14:40 Versenyprogram – IV. blokk
15:00 – 16:40 Versenyprogram – V. blokk
17:00 – 18:40 Versenyprogram – VI. blokk
20:00 – 22:00 – Konzultáció a zsűrivel
22:00 – LOPUNK koncert a Pince klubban

2023. október 8. vasárnap

10:00 – Fesztiválzárás
10:30 – A Magyar Független Film és Video Szövetség küldött közgyűlése

ZSŰRI

Ruszev Szilvia

Vágó, mozgóképpel kísérletező, mozgóképet kutató. Mindez a MAFSZ-nál kezdődött. Tanult az ELTE-n, a Babelsbergi Filmegyetemen, és Los Angelesben Dél-Kaliforniai Egyetemen (USC). Jelenleg a Bournemouth-i Egyetem mester vágó szak programvezetője.

Orosz Csilla

Televíziós és webes tartalmak alkotója. Számos független produkció, köztük a Pergő Képek online kiadásának egyik szerkesztője volt.

Haragonics Sári

Dokumentumfilm rendező és részvételi filmes facilitátor, az SZFE-n végzett 2015-ben. Kreatív dokumentumfilmjei (Szembenézés, Anyáim története) számos fesztivált megjártak. Jelenleg doktori tanulmányokat folytat, ahol a részvételi filmezés módszertanát fejleszti, emellett számos workshopot tart hátrányos helyzetű fiataloknak, tanít az ELTE-n és második egész estés filmjén dolgozik.

Imre Anikó

Médiakutató a Szegedi Tudományegyetem (JATE) bölcsészkarán végzett, majd a University of Washington-on szerzett doktori diplomát. 2007-tol a Del-Kaliforniai Egyetem (USC) film és média szakán dolgozik. Könyvei és egyéb publikációi Kelet és Közép Európai filmipar és kultúra, a média globalizáció, a nacionalizmus és populizmus körül forognak.

Buglya Zsófia

Filmesztéta. Mozis szakemberként, fordítóként, moderátorként elsősorban filmek közvetítésével foglalkozik. Mozitörténet-kutató. Független filmes kötődése családi. Egy időben a Pergő Képek szerkesztője volt.

VETÍTÉSI REND

2023. OKTÓBER 5. CSÜTÖRTÖK

18:00 – 40 éves a Közgáz Vizuális Brigád – rövidfilmek 200 percben

Ez mind mi voltunk egykoron (1999) – Czabán György, Győri Csilla, Kőporosy János, Pálos György – dokumentumfilm 46 perc

„A 70-es években egy bizonyos szubkultúrához való tartozás egyből kötelező barátságot jelentett. Ha pl. tudtad, hogy Józsi is gépelt már szamizdatot, akkor a Józsi az csak jó fej lehetett…”
A mi kultúrtörténetünk. A 70-es évek felidézése Grencsó Istvánnal, velővel, szexuális forradalommal, a lakótelepi vekengéssel, Kőporral, Orosz Csillával, Kovácsy Tibivel, archívokkal és az írógép klattyogásával…

Urban art (2014) – rendező, operatőr: Czabán György – dokumentumfilm, 49 perc

Szép, nem szép, esztétikus vagy rémületes, itt van, él, változik, átalakul, üzen, kommunikál, elkopik, eltűnik, újjászületik, átalakítja a városképet, demokratikus, közérthető, sok embert elér, provokatív, anonim, nonprofit, intézményeken kívüli, jelen idejű, és ahogy hozzászokunk, tagadhatatlanul kialakul egyfajta viszonyunk vele, akár tetszik nekünk, akár nem. STREET ART. Egészséges város nem élhet nélküle. A Közgáz Vizuális Brigád tagjait évek óta foglalkoztatja ez a világjelenség. Kétségtelenül divatos dolog ma Budapestről filmet forgatni, hiszen a város egyszerre idézi meg Párizst, Kelet-Berlint és Kolozsvárt, negyedei párhuzamosan fejlődnek és erodálódnak, dinamikusan alkalmazkodva az adott kerület társadalmi, politikai, gazdasági, turisztikai lehetőségeihez, koncepciójához. És bár ezek a zónák egymástól nagyon különböznek, mégis van egy közös jellemzőjük. Ha nyitott szemmel járunk, mindenütt tetten érhetjük, hogy utcáink és köztereink arculatában markánsan megjelent a STREET ART, vagyis az „utcai művészet”.

Kelet-Európai zombi (2012) – Czabán György, Győri Csilla, Kronauer Ádám – dokumentumfilm, 45 perc

Ez a film a Tudósok zenekarról készült, fennállása 25. évfordulóján, amelyet 1986-ban drMáriás verbuvált Újvidéken a város legsúlyosabb fiatal művészegyéniségeiből.

2023. OKTÓBER 6. PÉNTEK

13:00 – 14:40 Versenyprogram – I. blokk

Élményekre hangolva – Boros Ferenc, Horváth Zoltán dokumentumfilm 39 perc

Horváth Imre karnagy 1983-tól 2014-ig a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola Zenei Tanszékén oktatott ének-zene pedagógiát. Karizmatikus személyisége, szuggesztív előadásmódja, zenetörténeti és -elméleti tudása hónapról hónapra tömegeket vonz komolyzenei előadásain. Számára minden kottapapírra vetett hangjegy egyfajta ajándék, érzelmi-hangulati húrokat megpendítő rejtvény. Megfejti, értelmezi, beleéli-beleteszi magát és átadja, amit feladványként megélt benne.

Papa mesél – Nagy Dániel – dokumentumfilm 11 perc

Az egykor amatőr filmes nagypapa régi történeteket mesél az unokájának. Az emlékei töredékesek, a 20. század tragikus eseményeit összekavarja az emlékezés. A filmtekercsek pedig megrongálódnak az évtizedek alatt.

Tiszta Szívvel – Nándori József – videóklip 6 perc

Kukovecz Gábor zseniális zenét írt és játszott fel erre a József Attila költeményre!

A Gép, az Ember és a Gólyák – Horváth Lajos – 11 perc

Érted – Vincze – Simó Franciska – kísérleti film 12 perc

Az Érted című kísérleti film a Mindig te című kisjátékfilmben szereplő női karakternek a továbbgondolása, amely egy bántalmazó párkapcsolatról szól. Több kérdés is felmerült, azzal kapcsolatban, hogy egy nő, hogyan kerülhet ilyen helyzetbe és miért nem tud időben kiszállni. Sok esetben az áldozathibáztatás merül fel anélkül, hogy a történet mögé néznénk. A film által ezt boncolgatjuk, Tisza Kata írónő szövegei segítségével, amelyek által egy transzgenerációs történetet láthatunk.

Híd-avatás – Cs. Nagy Sándor – dokumentumfilm 19 perc

Puha Ferenc festőművész 10 éve gesztus festészettel foglalkozik. A dokumentumfilm az ő festészetét és ars poétikáját mutatja be.

15:00 – 16:40 Versenyprogram – II. blokk

Elrabolva – Szabó Attila – kisjátékfilm 32 perc

Van, hogy hirtelen döntést kell hoznunk, mely megváltoztatja a napunkat, de akár a teljes életünket. Így járt Renáta is, aki ezzel egy rablás közepébe csöppent.

Nagyharang – Pánczél Lilla – kisfilm 12 perc

„Ásó, kapa, nagyharang!” – így szól a mondás. Na, de mit tesz egy pár, ha veszekedéseik az idő múltával komolyabbá fordulnak? És mi van akkor, ha az áhított jövő mégsem olyan, amilyennek elképzelték? A nehéz helyzetben is ásó, kapa, nagyharang választhatja el csak őket? A Nagyharang c. kisjátékfilm ezt a témát járja körül.

Legalsógöd megállóhely – Százados Miklós – fikciós rövidfilm 3 perc

Tudatkutam mélyén dolgozik a mély-én. Néha jön fel. Akkor, ha semmi sem klappol.

Az ágasfa – Müllner András – akció 4 perc

„Az ágasfa” egy merényletről és az ártatlan áldozat csodálatos gyógyulásáról szól. A film a Dunaszekcső-Tomor részvételi filmes médiatáborban készült 2023 júliusában. A film azokból a történetekből született, amelyeket a fiatalok először két napon keresztül Dunaszekcsőn és Tomoron meséltek egymásnak és rögzítettek, majd a két csapat Tomoron egyesült, és ott kevert stábokban folytatták a filmezést.

Decens disznóságok – Helstáb Martin – animáció, vígjáték, dráma, kevert-technika 8 perc

Mit mondanának az állatok, ha megkapnák a beszéd képességét, de az emberi gondolkodást nem? Hogyan reagálnának a környezetükre, egymásra, és persze ránk? Egy vaddisznó csapdába esik. Lássuk, kijut-e belőle!

Love 1.0 – Becz Péter – dokumentumfilm 6 perc

Egy belső coming out, visszaemlékezés az első igazi szerelem pillanataira, amikor még nem értjük a másságunkat. A hugommal gyerekkorunkban nagyon sokat játszottunk a SIMS nevű videójátékkal. Évekkel később coming outolt nekem, majd egész családunknak. Ebben a filmben a SIMS videojátékon keresztül meséli el nekem az első leszbikus szerelmének történetét.

Nem Volt Igazi Szerelem. 52 év Hűség – Simó Ibolya – dokumentumfilm 15 perc

József a siket-néma, senior sportoló rendkívüli kitartással készül a futóversenyeire. Egy elszegényedett, erdélyi faluban él feleségével, de minden nap páratlan szépségű tájakon szeli a kilométereket, egyik falutól a másikig. Egész életében a szenvedélyének élt – míg mozgáskorlátozott felesége az elmúlt 53 évben csak a házasságnak.

A fürdés – Nagy Dániel – fikció, coming of age 13 perc

Egy átfetrengett, langymeleg nyári délután, a fiatal, de fásult Feri és egy széthullóban lévő baráti társaság története a tóparti nyaralóövezetben.

17:00 – 18:40 Versenyprogram – III. blokk

Caravan – Szabó Szonja – dráma 30 perc

Négy fiatal egy retro lakóautóval nekivág az Adriának. Eszter és Dávid, valamint Zoé és Ábel is párt alkotnak. Robog a VAN, eldugott öblöknél állnak meg, úsznak, kagylókat gyűjtenek, kempinglángon főznek. Látszólag minden idilli és boldog. Ám apró jelekből már érződik, hogy mindkét szerelemben vannak zökkenők. Idővel ez kulminál.

És ezért én nagyon szeretlek téged – Elek Judit Sára – dokumentumfilm 20 perc

Az egy jelenetes dokumentumfilmben egy hatvanas éveiben járó pár olvassa újra egymásnak a házasságkötésük előtti levelezésük egy-egy darabját. 39 éve tartó házasságuk alatt a leveleket nem olvasták újra. A film rendezője a házaspár lánya, ő szembesíti szüleit kapcsolatuk kezdetével, fiatal önmagukkal.

Sziszüphosz – Galambos Sámuel – alkotói film 3 perc

Egy fiatal férfi megtapasztalja a sziszifuszi munka valódi jelentését.

Virágpor és Törökméz – Becz Péter – dokumentumfilm 21 perc

VHS, virágüzlet és Isztambuli csempész áruk, szerelem a nyolcvanas években. Családi archív dokumentumfilm egy házasságról. A 80-as évek Magyarországán egy fiatal házaspár Isztambulból csempész farmert és aranyat. Az egyik ilyen utat elejétől végéig kamerájukkal rögzítették. 40 évvel később a csempészek fia, a film rendezője az anyjával ül le újranézni a felvételeket, saját házasságaikról, válásról és a szerelemről beszélgetve.

Széllel szemben – Chilton Flóra – dráma, coming of age 26 perc

Egy gyermekotthonban élő ikerpárt az édesanyjuk még a születésnapjukon sem látogat meg, ezért az éjszaka folyamán megszöknek hogy megkeressék őt.

2023. OKTÓBER 7. SZOMBAT

13:00 – 14:40 Versenyprogram – IV. blokk

Balcsillag – Pólik József – dráma 95 perc

A városból kivezető utakat lezárták. Kijárási tilalom van. A néptelen utcákon halottak hevernek. A boltok üresek. Sok ház is, mert a lakóik, amíg tudtak, elmenekültek. Máté maradt; beteg anyját ápolja, akit valamilyen rejtélyes kór emészt. Egy nap váratlan dolog történik: beállít Máté rég nem látott apja, aki annak idején elhagyta a családot. Ki akarja juttatni a fiát a városból, amelynek a napjai meg vannak számlálva.

15:00 – 16:40 Versenyprogram – V. blokk

Fekete csend – Boros Ferenc, Horváth Zoltán – dokumentumfilm 40 perc

Bari Janó roma festőművész. A megpróbáltatásokkal teli életútja és a lelkének tükörképe köszön vissza a vászonra varázsolt alkotásokból. Számos egyéni, csoportos és tematikus kiállításon szerepelt és aratott sikert a szürreális Salvador Dali ihlette alkotásaival, absztrakt tájképeivel, mitikus, vallásos, figurális képeivel és csendéleteivel. Kísérletező, szabadlelkű művész, aki a festészet mellett meglátja és érti a kövek rejtett világát is.

Online – Jánoki-Kis Viktória – dráma 23 perc

Egy középiskolai tanárnő az online oktatás során összetűzésbe kerül renitens diákjával. A fiú tönkreteszi az órákat, és rendszeresen megalázza a magányosan élő tanárnőt. A szülőket nem lehet elérni. Az igazgató hallani sem akar az eltanácsolásról. A tanárnő végül egyedül próbál megoldást találni: elmegy a tanítványához, hogy a lelkére beszéljen, de a gyermek otthonában szembesül a valósággal, mely egészen más, mint amit feltételezett.

My Unborn Son – Fazekas Gyöngyi – rövid, dráma, Sci-fi 19 perc

Nóra életre szóló döntés előtt áll: az anyaság útjára lép vagy sem. Egy valósághű szimuláció keretében találkozik leendő gyermekének mesterséges intelligenciával létrehozott másával. Mit lát majd, ha születendő fia szemébe néz?

WATTURUPANKORAM – Németh Imre Zoltán – animációs videóklip 3 perc

Tövisházi Ambrus bocsátotta rendelkezésünkre az egyik zenei szerzeményét, melynek címe WATTURUPANKORAM. A dalt a COVID19 járvány utáni lezárások feloldása okozta eufória ihlette, mikor képletesen mindenki egy hatalmas tábortüzet körbetáncolva dobálja a lángok közé a maszkját. Papírkivágásos stop-motion technikával készült animációnk ezt a felfokozott hangulatot jeleníti meg vizuálisan.

A Kis Hatalmasok – Karácsony Péter – drama, thriller, comedy 17 perc

A falu nagyméltóságai elmennek vadászni az új gazdaságvezetővel… Mi baj történhet?

17:00 – 18:40 Versenyprogram – VI. blokk

Háztűznéző – Ress Abigél Róza – rövid dokumentumfilm 24 perc

A rendező bemutatja párját diszfunkcionális családjának, miközben a kamera segítségével a néző is meghívást kap a bizarr ebédre. A történet akkor indul, amikor a rendező, elkezdi szervezni a találkozást, felkészíti családját az indiai származású, muszlim fiúval való találkozásra. A beszélgetések intim betekintést adnak a család traumákkal terhelt múltiába. A Háztűznéző pofátlanul bátran szembesít olyan kérdésekkel és válaszokkal, melyekkel a humor szemüvege nélkül iszonyatos lenne szembenézni.

EGO – Schnabel Annabella, Nagy Zoé, Szegedi Adél – kísérleti animáció 3 perc

Kísérleti animáció Weöres Sándor: Talizmán c. versére.

A történelem vége – Csókás Nándor – dráma 13 perc

A haldokló apját gondozó középkorú történelemtanár furcsa álmot lát, amelyben ő maga Berijaként, apja pedig Sztálinként jelenik meg.

Raszter manipuláció preparált televízióra (Improvizáció) – Gyenes Zsolt – experimentális vizuális zene 4 perc

Analóg audio szintetizátor használatával, analóg preparált televizióra (wobbulator/raster manipulation unit) készült, kísérleti (hangreaktív) improvizáció. Az anyag vágatlan, csak kisebb digitális utóeffektek gazdagítják a folyamot. Vizuális zene: azt látod, amit hallasz.

Az elveszíthető dolgok szeretete – Ladányi Jancsó Jákob – dráma 20 perc

Hogyan élhetjük meg az intimitást, ha képtelenek vagyunk kifejezni a szeretetet? Adél, egy Z generációs tinédzser, saját identitását keresve feszegeti határait. Barátja, Marci egy tipikus óriáscsecsemő, még inkább önpusztító viselkedésbe hajszolja. Hogyan élje meg a szabadságot anélkül, hogy tudná, mit is jelent szabadnak lenni?

Szorít a ház – Búzási Gyopár-Orsolya – animáció 10 perc

Kedves nézőink, nagycsaládban élni nem egyszerű! Most bepillantunk mindennapjaink kalandos természetébe: Lomtalanítás! Vagy nem is? Megválni nehéz… De mitől is? Tartsanak velünk! Szerintem.

Animal Farm – Szabó Laci – dokumentumfilm 11 perc

Pista magyar vidéki parasztember, aki egyedül él egy tanyán, távol minden várostól. A farmon sokféle állat él, némelyik nagyon szokatlan. Az állatoknak valahogy megvan a saját tempójuk és életmódjuk, ami ellentmond annak, ahogy Pista akarja őket. Az állatvilágnak és a külső hatásoktól elzárt emberi világnak együtt, egy helyen kell egy fokozódó konfliktust létrehoznia.

Egy Nimfa Illata – Timkó Imre –  krimi 18 perc

Az édenkertben két nimfa fürdik. Egyikük egy nyíllal a mellkasában ott marad örökre. Míg a másik napjainkban bolyong tovább szótlanul a múlt árnyékában.

 

A rendezvény szervezője a Magyar Független Film és Video Szövetség.
Fővédnöke: Czabán György elnök.

További információkért az alábbi elérhetőségen keress minket
Kronauer Ádám: [email protected]